www.SamsProjects.co.il
אודות פורטל ידע תוכנית פיננסית ניתוח צרכי לקוחות פיתוח מוצר חדש תוכנית עסקית דף הבית




שמואל בראל
(MBA, ME, BSc)
יועץ מומחה לפיתוח עסקי ליזמים וחברות סטארט אפ צעירות, לגיוס הון התחלתי משלב הרעיון ועד להשקעת סיד.



  צור קשר!    




עדכון אחרון: 31 במאי 2016


מנהיגות בתוכנית עסקית
בקריאת תוכנית עסקית המשקיע רוצה לדעת שהצוות היזמי מורכב ממנהיגים, שיכולים להפשיל שרוולים ולהירתם לעבודה קשה כאשר מתברר שחל שינוי מהותי בתנאי השוק או בצרכי הלקוחות מהמוצר. מנהיגות היא היכולת להוביל אנשים אחרים לעבר מטרה משותפת.



פורטל שיווק
עקרונות בשיווק עסקי
מחקר שיווקי וסקרי שוק
ניתוח התנהגות צרכנים
מבנה השוק וניתוח התחרות
פילוח שוק ובחירת קהל מטרה
תמהיל השיווק
תהליך שיווק למוצר חדש



פורטל הנדסה
תכן הנדסי של מוצר חדש
דירוג צרכי לקוחות
הגדרת מפרט ביצועים
בעיות בסיסיות ועקרונות פתרון
יצירת חלופות (קונספט)
בחירת חלופות תכן ראשיות
ארכיטקטורה ותכן על
בחירת החלופה למימוש



פורטל אסטרטגיה
עקרונות באסטרטגיה עסקית
ניתוח כוחות חיצוניים
ניתוח כוחות פנימיים
אסטרטגיות מיצוב ויתרון תחרותי
יריבות ודינאמיקת התחרות
אסטרטגיות צמיחה
אסטרטגיה בינלאומית



פורטל ניהול
ניהול הארגון
מנהיגות
קבלת החלטות
מבנה ארגוני
ניתוח וניהול סיכונים
תכנון פרויקט



פורטל מימון
מימון ותוכנית פיננסית
מעבר בין ריביות ותקופות
היוון תזרימי כספים
מדדים כלכליים
דוחות כספיים
שיטת היוון תזרים מזומנים
ניתוח עלות מחזור חיים
כתיבת תוכנית פיננסית



"יש יופי בקפיטליזם כשהוא עובד"
ג'ים קולינס, מחבר הספר "לנצח נבנו", יודע להגיד מה הופך חברה למצוינת. בראיון ראשון לכלי תקשורת ישראלי הוא מסביר שיש קשר הדוק בין יצירת ערך ליצירת עושר. יוני קיש, "דה מרקר", 06.08.2012

1988. ג'ים קולינס, מרצה צעיר בסטנפורד, מביט בתוכנית הקורס "יזמות לעסקים קטנים" שבו הוא מלמד. היא נפתחת במלים הבאות: "בקורס זה נלמד כיצד לנהל את האתגרים של עסק קטן". בדחף רגעי מוחק קולינס את משפט הפתיחה, ובמקומו כותב: "בקורס זה נלמד איך להפוך עסק קטן לחברת מופת". הוא מביט במשפט החדש וחושב לעצמו: "כדאי שאלמד קצת את הנושא".

25 שנה אחר כך, במהלכן חקר יותר מ־6,500 שנות היסטוריה עסקית, נחשב קולינס לפורץ דרך בחקר השאלה "מה הופך חברה למצוינת". ספריו - "לנצח נבנו", "גלגל התנופה: מטוב למצוין", "איך הגדולים נופלים" ו"מצוינים מבחירה" - מציגים תשובות מעמיקות לשאלה, ומאתגרים שוב ושוב את החשיבה הקונבנציונלית. בראיון זה, הראשון שהוא מעניק לכלי תקשורת ישראלי, הוא משוחח על כמה מהעקרונות החשובים המשותפים למחקריו ועל ההשלכות של כמה מהם על השוק המקומי.

אתה חוקר את השאלה "איך לבנות חברה מצוינת" כבר כמעט רבע מאה. אבל לפני שבונים חברה כזו צריך להבין מהי חברה מצוינת. מהי אם כן ההגדרה לחברה כזו?
חברה מצוינת צריכה לענות על שלוש דרישות: הראשונה היא ביצועים עסקיים העולים בהרבה על אלה של חברות מקבילות; השנייה, שלחברה תהיה השפעה מובהקת בעולם, וכאן המפתח הוא בתשובה לשאלה מי ירגיש בחסרונה של החברה אם תיעלם... והדרישה השלישית היא התמדה לאורך זמן רב. החברה צריכה להצטיין לאורך דורות רבים של מנהלים ודורות רבים של מוצר, טכנולוגיה או מחזור שוק. אני נוהג לומר למנכ"לים: "אם החברה שלך לא תהיה מצוינת בלעדיך, היא אינה חברה מצוינת". לא מדובר רק בשרידות – יש הרבה דברים בינוניים ששורדים זמן רב – אלא בחברה שראויה לשרוד לאורך זמן...

האם יזמים יכולים להיות מנהיגים משלב 5?
כן, יש רצף. יש מסע שכיזם אתה יכול לעבור. אתה מתחיל עם רעיון והופך אותו לעסק, ולאחר זמן העסק עשוי להפוך לחברה... היזמים הגדולים ביותר בהיסטוריה עברו את המסע הזה. הם התחילו מרעיון, הפכו אותו לעסק שאותו הפכו לחברה, ואותה שאפו להפוך לחברה מצוינת ואז לחברת מופת. הם גדלו והתפתחו כיזמים – ולא פחות חשוב, השאיפות שלהם השתנו תוך כדי התהליך.


מנהיגות

ניהול הוא התהליך של יצירה ושימוש במשאבי הארגון באופן מוכוון מטרה כדי לבצע משימות ולהשיג מטרות ברמת שביעות רצון רצויה.

ניהול הארגון
1. מנהיגות
      1.1 מנהיגות וניהול
      1.2 מנהיגות - תכונה או תהליך?
      1.3 מנהיגות ברמה 5
2. קבלת החלטות
3. מבנה ארגוני
4. ניתוח וניהול סיכונים
5. תכנון וניהול פרויקטים



1. מנהיגות

מנהיגות (Leadership) היא יכולתו של אדם או קבוצת אנשים להוביל אנשים אחרים לעבר מטרה משותפת.

מנהיגות משויכת לפוקנציה הניהולית של הנהגה. מנהיגות נתפשת בדרכים שונות: חלק רואה במנהיגות משהו שהוא יכולת מולדת, ואחרים רואים בה יכולת נרכשת; אנשים רואים מנהיג כפי מי שהוא, ואחרים רואים מנהיג לפי מה שהוא עושה.

הגישה המודרנית בניהול גורסת שמנהיג בארגון לא חייב להיות מנהל, אבל כן מצופה מן המנהל להנהיג את העובדים שלו. מנהיגות עשויה לנבוע מרצונות אישיים אגואיסטיים או מתוך רצון אלטרואיסטי לשרת את הכלל.



מנהיגות וניהול
בשנים האחרונות משתרשת ההבנה שמנהיגות וניהול אינם דברים זהים. מנהיגות היא יצירת חזון, תקשור, ייזום רעיונות חדשים והשראת עבדים. פונקציות אלו הן שונות מהפונקציות הניהוליות הקלאסיות של הניהול (תכנון, ארגון, בקרה, הנהגה).

האם כל המנהלים הם מנהיגים? ככל הנראה לא. אם נבנה מרחב שבו כל המנהלים בעולם, ומרחב נוסף שבו כל המנהיגים בעולם, תהיה מידה מסוימת של חפיפה בין שני המרחבים. האנשים שנמצאים גם במרחב המנהיגים וגם במרחב המנהלים הם מנהיגים-מנהלים.

  • מנהיגות היא חלק חשוב בתהליך הניהול; ניהול הוא יותר מאשר "רק" מנהיגות


    פעילויות ניהוליות ופעילויות מנהיגותיות לפי קוטר



    מנהיגות - תכונה או תהליך?
    תפישת המנהיגות בארגון המודרני מגזרת מן היחסים שבין המנהיג, המונהגים ו-הסיטואציה. בתקופת המהפיכה התעשייתית, מנהיגות נתפשה כתכונה מולדת (Trait), ועד למלחמת העולם השנייה, הדגש היה על התכונות הנדרשות למנהיג. מתום מלחמת העולם השנייה ועד 1970 שלטה התפישה של התנהגות המנהיג (Behavior). בימינו הדגש במנהיגות הוא בהבנה משותפת של הסיטואציה והאינטראקציה (Contingency).

    לפי גישת האדם הדגול של קרלייל (1907) מנהיג הוא מי שיש לו את התכונות הבאות: כאריזמה, בטחון עצמי, אינטליגנציה, נחישות, יושרה, אינטלגנציה רגשית, אמפתיה, יחסי אנוש. גישה זו דנה בעיקר במנהיג.

    גישת התנהגות המנהיג שואלת "מה עושה מנהיג אפקטיבי?". מחקרים סיווגו את הפעולות שמנהיג עושה לשני סוגים: סיוע ישיר לביצוע המשימה, ויחסים בין-אינשיים שתומכים בביצוע המשימה. מאפיינים מנהיגותיים בביצוע משימה הם תכנון משימות, תזמון, קביעת סטנדרטים של ביצוע, פירוט התהליך. מאפיינים מנהיגותיים ביחסים בינאישיים הם יחס חברי ותומך בכפיפים, הפגנת אמון ובטחון, הבעת דאגה לגבי רווחה אישית, שיבוח והכרה בהישגי העובדים.

    מודל נוסף להתנהגות המנהיג הוא "השריג המנהיגותי" (Managerial Grid) שפותח בשנות ה-60' בידי בלייק ו-מוטון. בגישה זו מדרגים את המנהל לפי האופן שבו הוא מבצע פעולות בנוגע למשימות ומבצע פעולות בנוגע לאנשים. בשיטה זו, מנהיגים טובים הם מי שזכו בדירוג גבוה בשני המימדים. השריג מסווג את אופי המשימות שיש להטיל על המנהל לפי מיקומו על השריג:

    השריג המנהיגותי

  • A(1,1) - Impovrished Management - מבצע מינימום הכרחי כדי להישאר בשרשרת הניהולית בארגון
  • B(1,9) - Country Club Management - מתחשב בצרכי העובדים ודואג לאווירה חברית ונינוחה
  • C(5,5) - Middle-of-the-Road Management - מאזן בין הצורך בביצוע המשימה לצרכי העובדים בארגון
  • D(9,1) - Authority-Compliance Management - מתחשב רק במשימה ומסדר את העובדים ביעילות
  • E(9,9) - Team Management - הישגיות בעבודה באמצעות הובלת תהליכים בכבוד הדדי


    גישת התנהגות המנהיג שמה דגש בעיקר על מנהיג ומונהגים.

    גישת הסיטואציה קובעת שאין דרך אחת כללית ונכונה למנהיגות - תכונות והתנהגות לכשעצמן לא מנבאות מהיגות. אפקטיביות ההנהגה תלויה בסוג המשימה, וסוג המשימה יקבע את סגנון המנהיג. בגישה זו יש חשיבות להשמת המנהל המתאים לפי סוג המשימה.



    מנהיגות ברמה 5
    בשנת 2001 פרסם ג'ים קולינס את הספר "גלגל התנופה - מטוב למצוין" (Good to Great / Jim Collins), ובו הוא מנסה להסביר מה האופן שבו ניתן להפוך חברה טובה לחברה מצוינת. קולינס הגדיר "חברה טובה" כ-פירמה שנסחרת לפחות 25 שנים בבורסה ובעלת תשואה של 125% מעל מדד הייחוס, וברגע מסוים מחיר המניה מזנק לתשואה של 300% ממדד הייחוס, ונשאר בערך גבוה כזה 15 שנים לפחות.

    11 חברות ענו לקריטריונים הללו, ונבנה תיק השוואה של 11 חברות מקבילות בתעשייה שלא הצליחו להפוך מטובות למצינות. קולינס זיהה תהליך מתמשך ובו 3 שלבים עיקריים וכל אחד מהם מחולק לשני שלבי ביניים. השלב הראשון בכל החברות שעשו את הזינוק הוא "מנהיגות ברמה 5".

    מהי מנהיגות ברמה 5?
    "הופתענו לגלות מהו סוג המנהיגות הדרוש כדי להפוך חברה טובה לחברה מצוינת. בהשוואה למנהיגים בעלי פרופיל ציבורי מוכר שנמצאים בכותרות והופכים לידוענים, מנהיגי חברות מטוב- למצוין 'נחתו ממאדים'. נחבאים אל הכלים, שקטים, מאופקים, לעיתים ביישנים - המנהיגים הללו הם שילוב של מניעות ונחישות. הם יותר כמו לינקולן וסוקראטס מאשר פאטון או יוליוס קיסר" (גלגל התנופה, פרק 1).

    הפרק השני בספר מתאר מהי "מנהיגות ברמה 5": "מנהיג רמה 5 מתעלים מעל הצרכים והאגו שלהם ומקדישים את עצמם למטרת-העל: בניית חברה מצוינת. אין הכוונה שלמנהיגים מרמה 5 אין אגו או אינטרסים. למעשה, הם מאוד שאפתניים - אבל השאפתנות שלהם מופנית להצלחת הפירמה, ורק אח"כ לשירות עצמם".

    המושג "מנהיגות רמה 5" מתייחס לרמה הגבוהה ביותר של מנהיגות שהמחקר של קולינס זיהה - זהו פרט שמשלב צניעות אישית ונחישות מקצועית עזה.
    מנהיג מרמה 5 דואג ליום שבו המחליף שלו יגיע, והפירמה לא תהיה תלויה בו עוד. מנהיג רמה 5 הוא "סוס עבודה" ולא "סוס תצוגה". מנהיג מרמה 5 קודם כל מחליט "מי יעלה לאוטובוס" (מי האנשים) ורק אח"כ "לאן האוטובוס יסע" (מה היעד).

      • זה לא שאנשים הם הנכס הכי חשוב שלך; האנשים הנכונים הם הנכס הכי חשוב שלך!


    מנהיגות ברמה 5 - כוללת בתוכה את כל הדרגים הנמוכים




  • www.SamsProjects.co.il