www.SamsProjects.co.il
אודות פורטל ידע תוכנית פיננסית ניתוח צרכי לקוחות פיתוח מוצר חדש תוכנית עסקית דף הבית









עודכן לאחרונה: 24 בינואר 2016

קץ העתיד

אורך החיים המערבי מבוסס על ההנחה שהמדע והטכנולוגיה יתנו מענה לכל בעיות האנושות. זו הנחה שגויה, משום שבפועל אורח החיים בעשורים האחרונים מתודלק באשראי זול ובתעלולים פיננסיים. עול הרגולציה וחוסר היכולת של הפןליטיקאים הם הסיבות לכך שרק בשתי תעשיות - טכנולוגיה עילית ותעשיית הפיננסים - מתקיימת חדשנות רציפה. בעולם ללא צמיחה, כל הנחות היסוד של האנושות עלולות לקרוס.

מקור: תרגום חלקי באתר The Marker | לאתר "דה מרקר"

I.

הציוויליזציה המערבית המודרנית ניצבת על צמד היסודות של מדע וטכנולוגיה. ביחד, שני התחומים הקשורים האלה מבטיחים לשמר ללא פגע את הסיפור מהמאה ה־19 על קדמה בלתי פוסקת. בלעדיהם, לטיעונים כי אנו עוברים התנוונות תרבותית – מקריסת האמנות והספרות לאחר 1945, דרך הטוטליטריות הרכה של התקינות הפוליטית בתקשורת ובאקדמיה ועד לעולמות הרדודים של תוכניות הריאליטי והבידור הפופולרי – יהיה הרבה יותר כוח. הליברלים טוענים בדרך כלל כי מצבם של המדע והטכנולוגיה נותר טוב במהותו; השמרנים בתגובה אומרים לעתים כי אלה אוטופיות כוזבות; אך שני הצדדים של מלחמות התרבות מסכימים בשתיקה כי הפיתוח והיישום המואצים של מדעי הטבע נמשכים כסדרם.

עם זאת, במהלך “המיתון הגדול” - שהחל ב־2008 וסופו מי ישורנו - נוסף לתקוות הגדולות האלה צורך נואש. אנו זקוקים לעבודות בשכר גבוה כדי להימנע מלחשוב כיצד להתחרות בסין ובהודו על עבודות בשכר נמוך. אנו זקוקים לצמיחה מהירה כדי לעמוד בציפיות הנכספות של תוכניות הפרישה שלנו ושל מדיניות הרווחה שלנו. אנו זקוקים למדע ולטכנולוגיה שיוציאו אותנו מהבור הכלכלי והפיננסי העמוק, הגם שרובנו לא יודעים להבדיל בין מדע לאמונות טפלות ובין טכנולוגיה לקסם. בלבנו ובנפשנו, אנו יודעים שאופטימיות נואשת לא תציל אותנו. הקדמה אינה אוטומטית ולא מכניסטית; היא נדירה. למעשה, ההיסטוריה הייחודית של המערב מוכיחה דווקא את היוצא מן הכלל, שכן במשך אלפי שנים התקיימו רוב בני האדם במצב טבעי ופראי, בלתי משתנה ומרושש. אבל אין כל חוק שאומר כי עלייתו יוצאת הדופן של המערב חייבת להימשך. לכן, יכולנו להיות כיום במקום גרוע יותר, שלא מאפשר לחקור ולדרוש בדעה הרווחת כי אמריקה עלתה על הפסים הלא נכונים (ונמצאת עליהם כבר זמן מה), לתהות אם הקדמה אינה מתקדמת יפה כפי שפורסם - ואולי לנקוט צעדים יוצאי דופן כדי לעצור ולבטל כל הידרדרות.

מצבו של המדע האמיתי הוא המפתח לידיעה אם משהו באמת רקוב בארצות הברית. אבל כל הערכה מסוג זה נתקלת באתגר מיידי שכמעט לא ניתן להתגבר עליו. מי יכול לדבר על בריאותו של יקום הידע האנושי שאינו מפסיק להתפשט, כשמביאים בחשבון את רמת המורכבות, האזוטריות והספציפיות של רבים מהתחומים המדעיים והטכנולוגיים? כשכל תחום נתון דורש חצי תקופת חיים של לימודים כדי להתמחות בו, מי יכול להשוות ולהעריך כיאות את קצב ההתקדמות בננו טכנולוגיה ובקריפטוגרפיה ובתורת העל מיתר וב־610 דיסציפלינות אחרות? ואיך בכלל אפשר לדעת אם מי שמכונים מדענים הם לא סתם מחוקקים ופוליטיקאים במסווה, כפי שחושדים שמרנים מסוימים בתחומים שונים כמו שינויים אקלימיים, ביולוגיה אבולוציונית וחקר תאי גזע עובריים, וכפי שהתחלתי אני לחשוד כמעט בכל התחומים? לעת עתה, הבה נכיר בקיומה של בעיית המדידה הזאת – אשוב אליה מאוחר יותר – אך לא ניתן לה לעצור את חקר הקדמה שלנו עוד לפני שהחל.

II.

בהשוואה לתקוות הנשגבות של שנות ה־50 וה־60, הקדמה הטכנולוגית לא הציגה הישגים מספקים בתחומים רבים. חשבו על המובן המילולי ביותר של אי האצה: אנחנו כבר לא מתקדמים מהר יותר. האצת מהירות הנסיעה שארכה מאות שנים – מספינות מהירות יותר ויותר בין המאות ה־16 וה־18, עד להמצאת מסילות הברזל המהירות עוד יותר במאה ה־19 ומכוניות ומטוסים מהירים אף יותר במאה ה־20 – עשתה צעד לאחור עם הוצאתו מהשירות של הקונקורד ב־2003, וזאת בלי לומר דבר על העיכובים המסויטים שנגרמו בגלל מערכות האבטחה הלואו טקיות להחריד בנמלי התעופה לאחר הפיגוע במגדלי התאומים. היום, חסידיהם של מטוסי החלל, החופשות על הירח ומשלחות המחקר המאוישות למערכת השמש נראים כאילו באו מכוכב אחר. כתבת שער דהויה של מדע פופולרי מ־1964 – “מי יטיס אתכם ב־3,200 קמ”ש?” - בקושי מצליחה לשחזר את החלומות של עידן שהיה וחלף.

ההסבר הרשמי להאטת המסעות מתמקד בעלותו הגבוהה של הדלק, המצביעה על הכישלון הגדול בהרבה של החדשנות בתחום האנרגיה. מחירי הנפט הריאליים כיום גבוהים יותר מאלה של “קטסטרופת קרטר” ב־1979־1980. קריאתו של ניקסון ב־1974 לעצמאות מלאה של משק האנרגיה עד 1980 סללה את הדרך לקריאתו של אובמה השנה לצמצום יבוא הנפט בשליש עד 2020. אפילו לפני פוקושימה, תעשיית הגרעין וההבטחה מ־1945 ל”אנרגיה חשמלית זולה מכדי למדוד” כבר מזמן נכנעו לחששות הסביבתיים ולפחד מפני הפצת נשק גרעיני. ב־2011 אי אפשר לעודד סטודנט לתואר ראשון ללמוד הנדסה גרעינית כקריירה. “קלין טק” הפך להיות ניסוח מעודן של “אנרגיה יקרה מדי”, ובעמק הסיליקון הוא גם הפך למונח רעיל יותר ויותר של דרכים כמעט ודאיות להפסיד כסף. בלי פריצות דרך דרמטיות, החלופה לנפט המתייקר עשויה להיות לא רוח, אצות או אנרגיה סולרית נקייה יותר והרבה יותר יקרה, אלא דווקא הפחם היקר פחות והמלוכלך יותר.

וורן באפט הרוויח בגדול משני הטרנדים האלה עם השקעה בסך 44 מיליארד דולר, שרובה נעשתה בסוף 2009, בחברת הרכבת BNSF – שהפכה אותה לחברה הלא פיננסית הגדולה בפורטפוליו של ברקשייר האתוויי. כצפוי, האורקל מאומהה הכריז על “הימור של כל הקופה על עתידה הכלכלי של ארצות הברית”, והמעיט בערכן של הספקות שאולי ניקרו בלבו. לענייננו, די אם נציין כי 40% מנפח ההובלה ברכבת קשור להובלת פחם, וכי הרכבות יעשו חיל אם דפוסי הנסיעות וצריכת האנרגיה של המאה ה־21 יהיו כרוכים ברגרסיה לעבר.

בעשור האחרון התרחבו אתגרי האנרגיה הבלתי פתורים של שנות ה־70 לכדי משבר סחורות כללי בהיקף גדול מזה של עליות המחירים בשתי מלחמות עולם, שאף רמס את שיפורי המחירים של המאה הקודמת. בכל הנוגע לחקלאות, לפחות, רעב טכנולוגי עשוי להוביל גם לרעב אמיתי מהסוג הישן. דעיכת “המהפכה הירוקה” האמיתית – זו שהעלתה את יבול הדגנים ב־126% בשנים 1950־1980, אך שיפרה אותו רק ב־47% בשנים שלאחר מכן, כשהיא בקושי מדביקה את גידול האוכלוסייה העולמי – עודדה “מהפכה ירוקה” אחרת, מפורסמת בהרבה, בעלת אופי פוליטי יותר וודאי פחות. אנחנו יכולים לייפות את “האביב הערבי” של 2011 כתוצר הלוואי מלא התקווה של עידן המידע, אך אסור לנו לזלזל בתפקידם העיקרי של מחירי המזון המשתוללים ושל המיואשים הרבים שנעשו יותר רעבים מאשר מפוחדים.

ברפואה ובביוטכנולוגיה אמנם לא נעצרה לגמרי החדשנות, אך גם כאן כבר נראים סימנים של האטת ההתקדמות והנמכת ציפיות. ב־1970 הבטיח הקונגרס ניצחון על הסרטן בתוך שש שנים; כיום, כעבור יותר מארבעה עשורים, אנחנו אולי קרובים לכך יותר, אך הניצחון עדיין חמקמק ונראה רחוק משחשבנו. הפוליטיקאים של היום יתקשו לשכנע את הציבור החשדני לפתוח במלחמה רצינית על מחלת האלצהיימר – אפילו שכמעט שליש מבני 85 באמריקה סובלים מסוג כלשהו של דמנציה. תוחלת החיים בארצות הברית ממשיכה אמנם לעלות, אם כי תוך האטה מסוימת, מ־67.1 שנים לגברים ב־1970 ל־71.8 ב־1990 ול־75.6 ב־2010. במבט לעתיד, אנו רואים הרבה פחות תרופות רבות מכר בצנרת – אולי בגלל חוסר הגמישות של FDA, אולי בגלל חולשתם של מדעני הביולוגיה בימינו ואולי בשל מורכבותה המדהימה של הביולוגיה האנושית. בשלוש השנים הבאות יפסידו חברות התרופות הגדולות כשליש מתזרים הכנסותיהן עם פקיעת הפטנטים, כך שבתגובה מעוותת אם כי מובנת, הן התחילו בחיסול סיטונאי של מחלקות המחקר שהניבו פירות כה מעטים בעשור וחצי האחרונים.

III.

בהיעדר חלופות, המחשבים נהפכו לתקווה הגדולה היחידה של העתיד הטכנולוגי. ההאצה בטכנולוגיית המידע עומדת בניגוד חד להאטה בכל מקום אחר. חוק מור, שניבא את הכפלת מספר הטרנזיסטורים שניתן יהיה לדחוס על שבב מחשב בכל 18 עד 24 חודשים, נותר נכון ברובו זמן רב יותר ממה שמישהו (כולל מור עצמו) היה יכול לדמיין ב־1965. התקדמנו ללא מנוח ממחשבים מרכזיים למחשבים ביתיים ולאינטרנט. הטלפונים הסלולריים ב־2011 מכילים יותר כוח מחשוב מכל תוכנית החלל אפולו ב־1969.

מנקודת המבט של פאלו אלטו, חזרה לשנת החגיגות 1999 נראית כמעט בהישג יד. כל הנוצץ נראה כזהב. מדי שנה קמות אלפי חברות סטארט אפ בתחום האינטרנט. הערכות השווי של עסקי הווב 2.0 זינקו, ולא בלי הצדקה: שניים עד שישה בשנה מתוך המיזמים החדשים האלה יפרצו אולי לאזור השווי של מיליארד דולר ומעלה בתוך חמש שנים מהקמתם. חוץ מהדולרים, לא צריך לראות הרבה מעבר לסרט “הרשת החברתית” כדי להבין את הדרכים שבהן פייסבוק ו־750 מיליון המשתמשים שלה לכדו את רוח הזמן החדשה.

הניתוק הכלכלי בין המחשבים לבין כל דבר אחר מעלה יותר שאלות מאשר תשובות, ובקושי מרמז על העתיד המוזר שאליו מובילות המגמות הנוכחיות. האם מחשבי על יהפכו למנועים חזקים ליצירתן של צורות חדשות לגמרי של ערך כלכלי, או שהם פשוט יהפכו לכלי נשק חזקים לשידוד מערכות קיימות? או בפשטות, כיצד ניתן למדוד את ההבדל בין קדמה לשינוי גרידא? כמה מכל אחד מהם יש פה?

IV.

הבה ננסה לטפל בבעיית המדידה הטורדנית הזאת מזווית שונה מאוד. אם מתרחשת קדמה מדעית וטכנולוגית חשובה, הגיוני שנצפה לשגשוג כלכלי רב יותר (אם כי זה עלול להתקזז עם גורמים אחרים). וגם להפך: אם רווחים כלכליים, כפי שהם נמדדים על פי מדדים מרכזיים מסוימים, הוגבלו או שאינם קיימים, אזי אולי כך קרה גם לקדמה המדעית והטכנולוגית. לכן, כל עוד קל יותר לכמת צמיחה כלכלית מאשר קדמה מדעית או טכנולוגית, המספרים הכלכליים יכילו רמזים עקיפים אך חשובים לחקירתנו הגדולה יותר.

ההתפתחות הכלכלית החשובה ביותר בתקופה האחרונה היתה הקיפאון הרחב של השכר וההכנסות הריאליים מאז 1973, השנה שבה זינקו מחירי הנפט פי ארבעה. בהערכה ראשונית, ההתקדמות במחשבים והכישלון באנרגיה נראים כמי שבאופן גס ביטלו זה את זה. כמו אליס במירוץ המלכה האדומה, אנחנו (והמחשבים שלנו) נאלצנו לרוץ מהר יותר ויותר כדי להישאר באותו מקום.

(*תרגום שלי מפה ואילך) כפשוטם, המספרים הכלכליים מראים כי הרעיון של התקדמות מתמדת ועל פני תחומים נרחבים רחוק מהתממשות. אם נאמין לנתונים הכלכליים, אז יש לדחות את האופטימיות של הממסד המדעי.

ואכן, אם נסכים לדעה הרווחת כי הממשל האמריקני ייתכן שהוריד - בלשון המעטה - את שיעור האינפלציה האמיתי - אולי על ידי התעלמות מאינפלציה דוהרת בתוך הממשלה עצמה, בעיקר בטיפול בתחומי החינוך והבריאות (בחינוך הוצאה הרבה יותר גבוה לא הניבה שום שיפור ובבריאות רק שיפור צנוע ) - אז יש לקחת את נסיקת מחירי הזהב ברצינות, ולהסיק כי ההכנסות האמיתיות הן אפילו גרועות יותר מאשר הנתונים הרשמיים מצביעים.

זו מסקנה עגומה וישירה שנוטה להיות מוסתרת על ידי מגוון רחב של בעיות משניות, שהן חשובות אבל לא באמת משנות את הבעיה הגדולה ביותר של המגמות מאז 1973:

  • ההכנסות הממוצעת הציגו ביצועים טובים יותר מההכנסה החציונית (האינפלציה בניכוי בשני המקרים), והיתה מגמה של אי שוויון גדל יותר
  • ההכנסה החציונית עלתה ב- 10 אחוזים בלבד (ממוצע ההכנסות עלה ב- 29 אחוזים), איטי יותר מאשר בארבעת העשורים הקודמים.
  • בהטבות מעסיק, שאינן שכר, ובעיקר ביטוח בריאות, חל גידול של כ- 2,600 $ לעובד, שהן תוספת של 0.2 אחוזים נוספים בכל שנה מאז 1973. לכן, אם ממשלת ארה"ב מעריכה את האינפלציה רק בכ- 0.9 אחוז בשנה, אזי השכר והתנאים כבר קופאים על שמריהם לחלוטין בשלוש העשורים האחרונים לפחות.
  • רווחי התאגידים גדלו מ -9 אחוזים ל 12 אחוזים מהתמ"ג.
  • נשים נקלטו למשרות בשנות ה- 80' וגברים פוטרו בשנות ה -2000.
  • לבוגרי המכללה היה טוב יותר, לבוגרי תיכון היה טוב פחות - אבל לשניהם הפך המצב גרוע יותר בשנים שלאחר שנת 2000, במיוחד כאשר כוללים את העלויות הגדלות של לימודים במכללה, שעלו בכ- 50% בעשור האחרון.
  • עידן הגלובליזציה הביא לשיפור ברמת החיים על ידי הפיכת העבודה והמוצרים לזולים יותר, אבל גם פגע ברמת המחיה באמצעות הגברת התחרות על משאבים מוגבלים.
  • ההתקדמות הכלכלית עשויה לפגר אחרי הישגים מדעיים וטכנולוגיים, אבל 38 שנים נראות כמו המון זמן.

התחזית לגבי העתיד הכלכלי נראתה שונה מאוד ב-1960. ברב המכר משנת 1967 "האתגר האמריקני", טען ז'אן ז'אק סרבן שרייבר, כי האצת ההתקדמות הטכנולוגית תרחיב את הפער בין ארה"ב לבין שאר העולם, וכי עד שנת 2000, המעצמות הפוסט-תעשייתיות יהיו, בזה הסדר: ארצות הברית, יפן, קנדה, שבדיה. זה הכל. על פי סרבן-שרייבר, ההפרש בין ארה"ב לבין שאר אירופה יגדל בדומה להבדל בין אירופה לבין מצרים או ניגריה. כתוצאה של הסתעפות השוק האמריקאי לא יעמוד למעשה בפני תחרות.

"בתוך 30 שנים אמריקה תהיה לחברה פוסט תעשייתית. . . יהיו רק ארבעה ימי עבודה בשבוע של שבע שעות ביום. בשנה ייכללו 39 שבועות עבודה ו - 13 שבועות של חופשה. עם שבתות וחגים זה הופך ל - 147 ימי עבודה בשנה, 218 ימים בשנה ללא תשלום. כל זה בתוך דור אחד."

אנחנו צריכים לעמוד בפיתוי לפטור את "אופטימיות עידן החלל" של סרבן-שרייבר כדי שנוכל להבין טוב יותר כיצד הוא ייצג את הקונצנזוס, ואיך יכול להיות שמשהו נורא קרה.

V.

כמו טכנולוגיה, אשראי בנקאי משמש לתחזיות על העתיד. "אשמח לשלם לך דולר ביום שלישי עבור המבורגר היום" עובד רק אם אקבל דולר שנצבר עד יום שלישי. משבר אשראי קורה כאשר הרווחים היום מאכזבים את ציפיות העבר לגבי רווחי העתיד.

המשבר הנוכחי של דיור בשל מינוף פיננסי מכיל קישורים חבויים הרבה יותר לשאלות הנוגעות לטווח ארוך בהתקדמות המדע והטכנולוגיה. מצד אחד, חוסר התקדמות קלה עושה את המינוף יותר מסוכן, כי כשמשהו משתבש, צמיחת מאקרו לא יכולה להציע פתרון; הזמן לא ירפא נזילות או בעיות חדלות הפירעון בעולם שבו הצמיחה גדלה מעט עם הזמן. מצד שני, חוסר התקדמות גם הופך את המינוף להרבה יותר מפתה, כיוון שמי שלא ממנף עלול ליפול אל מתחת לציפיות של קרנות הפנסיה ומשקיעים אחרים.

ניתוח זה מציע הסבר לדרך שבה בועת הטכנולוגיה של 1990 הולידה את בועת הנדל"ן של שנות ה -2000. לאחר הימורים במידה רבה על צמיחה טכנולוגית אשר לא התממשה, המשקיעים ניסו להשיג את הצמיחה הדו ספרתית דרך מינוף מסיבי בנדל"ן כהשקעות בטוחות לכאורה.זה לא עזר, כי הסיבה העיקרית לבועת הנדל"ן התבררה זהה כסיבה בועת הטכנולוגיה: הנחת רקע שגויה - אבל כמעט אוניברסאלית - לגבי קצב עליית המחירים. ללא עלייה בסיסית בפריון (שהנחנו שהוא מונע על ידי טכנולוגיה), שווי הנדל"ן לא יכול לעלות לנצח. מינוף הוא לא תחליף להתקדמות המדעית.

VI.

ההאטה בטכנולוגיה מאיימת לא רק השווקים הפיננסיים שלנו, אלא על כלל ההסדר הפוליטי המודרני, אשר מבוסס על צמיחה חסרת מעצורים ללא מגבלה. הבסיס לשיתופי פעולה בין הדמוקרטיות המערביות תלוי על הרעיון כי אנו יכולים לעצב פתרונות מדיניים שיאפשרו לרוב האנשים לנצח ברוב הזמן. אבל בעולם ללא צמיחה, אנו יכולים לצפות למפסיד עבור כל זוכה. רבים חושדים כי הזוכים יהיו מעורבים באיזושהי קנוניה, כך שאנו יכולים לצפות לטון נבזי יותר ויותר כלפי הפוליטיקה שלנו. עדויות למערכת שבה סך הזכיות הוא אפס ניתן לראות כעת במערכת הפוליטית בארה"ב ובאירופה, בעת שהסיכונים המתממשים הופכים מהסיכוי של "לזכות במעט" לסיכון של "להפסיד יותר", והפוליטיקאים נואשים למצוא פתרונות לבעיות מאקרו-כלכליות שנוצרו מלכתחילה שלא מסיבות כלכליות.

ג'ון מיינארד קיינס, אבי התורה המאקרו-כלכלית, הוליך שולל את הציבור בגורמו לממשלות להאמין כי באמצעות הקלות כמותיות והדפסת כסף ניתן לתקן בעיות מאקרו-כלכליות. למרות זאת, נדמה שהולכת השולל הזו עבדה בעשורים האחרונים. למעשה, הרבה רעיונות כלכליים הזויים "רכבו" על ההצלחה במדעים ובטכנולוגיה במאה ה-20. אבל למרות זאת, גם בתקופת השפל הגדול של שנות ה- 30', החדשנות של ממציאים הניבה שדות חדשים ומתפתחים כמו סרטים, רדיו, אווירונאוטיקה, מכשירי חשמל ביתיים, פולימרים. למרות טעויות רבות שלהם, ממציאים דחפו המצאות וחדשנות טכנולוגית.

גירעונות ה"ניו דיל" של אחרי מלחמת העולם השנייה נפרעו בקלות על ידי הצמיחה של העשורים הבאים. בתקופת המיתון הגדול של 2010’, לעומת זאת הוויכוח של מנהיגי המדיניות שלנו סובב על השאלות הפיסקלית והמוניטרית עם למדנות יתר, בלא שהם אימצו שום מדיניות ביחס לשאלה של חדשנות העתיד. בחלוף השנים, הפתרון הפיננסי לא מצליח להגיע ועתה ספק אם אי פעם יגיע. עידן הבועות הפיננסיות מגיע לסופו הטבעי, ומתחיל עידן הצנע האמיתי.

בימין הפוליטי אנחנו רואים שינוי שקט מן האופטימיות של ג'ק קמפ לפסימיות של רון פול, מעבר "כלכלת היצעים" ל"מסיבות התה", ומן הרעיון כי אנו יכולים לשלב קיצוצי המס עם הגדלת גירעון לרעיון כי כסף הוא מטבע קשה. לעת עתה, די להכיר בכך כדי להפסיק להוריד את שיעורי המס השולי, וכי אין תחליף לבנייה נחוצה של מאות כורים גרעיניים חדשים.

VII.

ראינו שאפילו השאלה הפשוטה "האם האטה בטכנולוגיה אכן התרחשה" רחוקה מלהיות פשוטה. על השאלה הקריטית - "מדוע כזו האטה התרחשה" לא אוכל לענות במסגרת מאמר זה. בסופו של דבר, השאלה החשובה היא "האם הממשלה שלנו יכולה להפעיל מחדש את מנוע החדשנות, שנתקע"?

המדינה יכולה לדחוף בהצלחה מדע, אין טעם להכחיש זאת. "פרויקט מנהטן" ו"תוכנית אפולו" מזכירים לנו את האפשרות הזאת. שווקים חופשיים לא יכול לממן מחקר בסיסי כמו שצריך. ביום שלאחר הירושימה, כותרת ה"ניו יורק טיימס" הייתה למעשה הטפה ל"עליונות של תכנון מרכזי" בעניינים מדעיים: "תוצאת-סיום: ההמצאה [הפצצה הגרעינית] ניתנה לעולם בתוך שלוש שנים; היה לוקח אולי חצי מאה לפתח פצצה אם היינו צריכים להסתמך על המחקר שמבצעים מדענים שעובדים לבד. "

אבל בפועל, תחושת שמחה לאיד כזו שייכת לזמן אחר. רוב המנהיגים הפוליטיים שלנו הם לא מהנדסים או מדענים ואינם מקשיבים למהנדסים או מדענים. מכתב מאלברט איינשטיין, לו נשלח היום לבית הלבן, היה הולך וודאי לאיבוד בחדר הדואר, ו"פרוייקט מנהטן" לא היה מוקם; וודאי שלה היה מסתיים הפיתוח בתוך 3 שנים. איני מזהה אפילו לא מנהיג פוליטי אחד בארה"ב שיסכים לקצץ בהוצאות הבריאות ויפנה חלק מן הכסף לטובת מחקר ביוטכנולוגי, או כל מנהיג פוליטי שבאופן כללי יסכים לקצץ בהטבות סוציאליות ולהפנות כסף לטובת פרויקטים הנדסיים.

רוברט מוזס ואוסקר ניימר (אדריכלי- על בשנות ה- 50 וה-60) שייכים לעידן אחר, בו היה חזון כיצד העתיד צריך להיראות, והייתה נכונות להגשים אותו. הבוחרים היום מעוניינים יותר בבתים פרטיים מאשר בבתי-מגורים; ספרות המדע הבדיוני שפרחה בשנות ה- 60 התחלפה בסרטי קומיקס על גיבורי על. אדם נחת על הירח ביולי 1969 ושלושה שבועות לאחר מכן נפתח פסטיבל וודסטוק. עם היתרון של חכמה לאחר מעשה, אנו יכולים לראות כי כל זה קרה כאשר ההיפים השתלטו על הארץ. כיום אין כל מלחמה על העתיד התרבותי של אמריקה.

ההיפים בני ימינו כבר לא מבינים שיש הבדל בין בחירתו של נשיא שחור לבין יצירת אנרגיה סולארית זולה. במוחם, התקדמות התנועה לזכויות האזרח מקבילה להתקדמות בכל. אולי בגלל זה אידאלוגיית השמאל מאז שנות ה- 60' אינה מתקדמת ושואלת האם יכל להיות שהמצב יחזור ויחמיר. אני תוהה אם בגלל המלחמות האינסופיות סביב פוליטיקה וזהות "הצלחנו" להתעלם מההאטה בהייטק במשך זמן כה רב.

עם זאת, יכול להיות, שלאחר 40 שנים של נדודים, זה לא קל למצוא נתיב בחזרה אל העתיד. אם יש לנו בעתיד, כדאי לנו לחשוב ותכנן יותר כיצד אנו רוצים שהוא ייראה. הצעד הראשון הוא הקשה ביותר – להבין שכרגע אנו נמצאים בשממת מדבר ולא בעמק פורה.


פיטר תיל, המנכ”ל המייסד של פייפאל, הוא יזם אמריקאי ומשקיע הון סיכון. במסגרת לימודיו לתואר הראשון ייסד את ה"סטנפורד רוויו", עיתון שמרני/ליברטריאני באוניברסיטת סטנפורד. מאמר זה מומן על ידי קרן הרטוג/סיימון לניתוח מדיניות




www.SamsProjects.co.il